Blog

Delfsieltje

Vandaag ben ik in Delfzijl geweest. Gewoon een citytrip met de auto. Ik heb genoten van deze dag. Na Groningen vind ik Delfzijl de mooiste plaats in de provincie. Dat komt natuurlijk ook omdat ik er gewoond heb van 1978-1991. Ik kwam er te wonen in het laatste jaar van de middelbare school en ik ben vertrokken als getrouwde vrouw met een baby van 1 jaar.

Delfzijl heeft een bewogen geschiedenis. Ik vond het heel mooi om Andere Tijden, het drama van Delfzijl te zien. Ergens vind ik het nog wel romantisch ook: Delfzijl. Het is eigenlijk zo’n ontroerend verhaal, dat je het kunt verkopen aan toeristen. Als Venetië dan toch gesloten is voor cruiseschepen…

We hebben geluncht in het Eemshotel, wijd en zijd bekend wegens zijn locatie. Daarna reden we langs de Kustweg door een wijk die helemaal is afgebroken. Ik ben daar in 1990 thuis bevallen van onze zoon, maar dat huis is er helemaal niet meer. De hele wijk is gewoon weg, het gebied staat onder water. Ergens middenin de prairie stond nog de huisartsengroepspraktijk.

We reden door de haven waar een schip van Wagenborg lag. Dat vond ik herkenbaar, om die kleuren weer te zien. Het gebied dat ik heel mooi opgeknapt vond was Eemskanaal Noordzijde. Toen parkeren op de Molenberg en wandelen door de Landstraat en de Waterstraat. We waaiden loeihard de Schoolstraat in en toen dacht ik: ja, dit is Delfzijl. Ik zag winkels die er 30 jaar geleden ook stonden en voor de rest was gewoon een heleboel dichtgespijkerd.

Misschien heeft de gemeente last van versnipperd woningbezit, maar hier verdient Delfzijl beter. Delfzijl heeft een soort wederopbouw nodig, zoals Rotterdam na de oorlog. Al is het alleen maar voor mij; ik hou van Delfzijl.

Reacties uitgeschakeld voor Delfsieltje