Ik had 2 dagen een ebike te leen van Groningen Bereikbaar en Dumo.nl. Voor mij een mooie gelegenheid om Nationaal Landschap Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied te bezoeken. Het ligt vlak boven de stad, maar is slecht bereikbaar met slechts 2 bruggen over het Starkenborgkanaal.

Meanderende Hunze

Ik ben over de Noordzeebrug naar Koningslaagte gefietst. Mijn eerste stop was het bezoekerscentrum Reitdiep. Ik kreeg meteen een bos siepels en een courgette cadeau, waar ik thuis soep van gemaakt heb. Ik had een wandeling kunnen maken door meanders van de Hunze, maar er stonden koeien en ik ben niet zo van tussen koeien wandelen. De grutto’s zijn er momenteel niet, ze overwinteren in West-Afrika. Bij molen Koningslaagte maakte ik fietsfoto’s voor de sponsors. Daarna fietste ik door naar Adorp. Ik heb de kerk en het kerkhof bezocht, waar familie van vaders kant ligt begraven. Op een bankje heb ik geluncht.

Babyhuisje

Vorige week in Warffum ging ik nog op de foto met een babyhuisje. Aan de zijkant van een boerderij aan de Wierumerschouwsterweg zag ik er een in bedrijf, heel bijzonder! Ik fietste naar Wierumerschouw en Oostum. Na een bezoek aan het kerkje fietste ik over de Paddepoelsterweg terug naar de Noordzeebrug.

Pieterpatters

Mijn meeste waarnemingen waren Pieterpatters. Deze vriendelijke wandelaars maken graag een praatje, maar het is opvallend dat ze weinig tijd hebben. Vaak lopen ze achter op schema, zijn ze al kilometers verkeerd gelopen of willen het diner in de B&B niet missen

Zonnesteek

Op dag 2 fietste ik Groningen uit over de Dorkwerderbrug. Meteen bij het eerste huis staat een hunebed op het erf. Of 2 keien, ik weet het niet, online kan ik er niks over vinden. Misschien zijn ze gevonden bij het graven van het Starkenborgkanaal.

Het was vandaag aanmerkelijk kouder dan gisteren, toen ik een buckethat op had die steeds afwaaide. Toen ik thuiskwam had ik hoofdpijn (zonnesteek) en ik heb 12 uur geslapen. Vandaag droeg ik een pet, die ook afwaaide. Dus die heb ik achterstevoren gedragen.

Pieterpad de gekste

Het kerkje van Oostum ben ik deze keer voorbij gefietst. Aan het Pieterpad staan de vreemdste dingen om Pieterpatters te plezieren. Mijn lunch heb ik opgegeten in een stuurhut op de dam naar een boerderij. Je lacht je helemaal dood, er was van alles te koop in deze zelfbediening met koelkast en vriezer. Ook kan ik bevestigen dat het Groningse weiderund echt in de wei staat. Zover ik kon kijken stonden koeien. Garnwerd had ik ook niet veel tijd voor. Toch nog in het smalste straatje van Nederland gestaan, ik was nog net op tijd voor het Stokrozenfestival. Je kunt er met een auto doorheen rijden, maar ik zou het niet doen.

Hoewel het koud werd, ben ik doorgereden naar Feerwerd over de Torensmabrug voor een bliksembezoek aan de kerk. Ook daar staat koffie, thee en lekkers die je kunt betalen met een QR-code.

Het geld klotst hier tegen de plinten omhoog

Over de Meedenerweg/ Hoogholtje Aduarderdiep reed ik terug naar de stad. Het is opvallend hoe goed de wegen en fietspaden erbij liggen in de provincie Groningen. Iedereen gooit geld op ons. (Nadat er eerst voor miljarden gas is opgepompt). Overal staan bordjes van Nationaal Programma Groningen en EU die investeren in gebiedsontwikkeling door het schenken van wegen en bruggen. Men is ook bezig de rivier de Hunze terug in model te brengen. In de stad zijn nog veel slootjes te vinden die ooit deze waterloop vormden

Zeekaart uit 1588

Mijn favoriete vakantiegebied ligt grofweg tussen het Aduarderdiep en de Eems, boven de stad Groningen. Voor mij is het heel mooi dat mijn wortels hier nog zo tastbaar zijn. Dit is wie ik ben, hier kom ik weg. Ik ben de 7e generatie van bewoners die nog terug te vinden zijn in de kerkboeken. De dorpen in het landschap zijn al terug te vinden op een zeekaart uit 1588. Zelfs toen stond het al vol koeien!

Categories