Rode beuk in Domies Toen

Voor deze reis moest ik overstappen, een bijzonderheid binnen één provincie. Maar ik wilde naar Pieterburen en naar de borgstee Dijksterhuis in het bijzonder. Die is afgebroken. Zoals zo vaak is aan het landschap de vierkante plek nog wel te herkennen. Ik liep vanaf de bushalte eerst naar Domies Toen. Daar staat een rode beuk uit 1850. En zoals u weet spaar ik foto’s van mijzelf met monumentale bomen. Ik vroeg een vrouw om een foto van mij te maken. Zij gebruikte de panoramastand van mijn telefoon om mij met de hele boom te fotograferen. Ze maakte een boogbeweging. En ik heb van die enorme plaat een uitsnede gemaakt. Ik vond dit een belangrijke fotografie-les

Pieterburen

Ik heb mijn broodjes in de tuin opgegeten en ben teruggegaan naar hotel Waddengenot voor koffie. Pieterburen is natuurlijk beroemd om de zeehondencrèche, wadloopcentrum en startpunt van het Pieterpad. Het is een mooi authentiek Gronings dorp. Na de koffie ben ik aan de oostkant van het dorp een eigen weg op gelopen richting Oude Zeedijk

Borgstee Dijksterhuis

De borgstee ligt op eigen grond van een boerderij. Ik heb toestemming gevraagd aan de bewoners om het erf op te lopen. Er staat nog een ijzeren hek. Er staat nog een sokkel waar ooit een beeld op stond. Er staat nog een koetshuis uit 1905 met een hoog Urbex gehalte. Er staan nog 2 afgebroken dampalen, die nu voor Menkemaborg staan. Links in de struiken liggen nog wat rijplaten, wat ooit de dam was. Ik ben blij dat ik deze borg heb toegevoegd aan mijn fotocollectie.

Kleine monumentjes

Op het erf stond ook nog een EGD-huisje, die niets met de borg te maken heeft. Maar wel een leuke voor mijn tinyhouse collectie. Evenals het GADO-bushokje dat ik in Pieterburen zag

Proloog Pieterpad

Met toestemming van de eigenaar ben ik door een Bietn veld omhooggelopen naar de Oude Dijk. Bij de dijkdoorgang tussen de coupures ontmoette ik een paar Pieterpatters. Wij hebben van elkaar foto’s gemaakt.

Schotbalkhuisjes

Van een boer heb ik gehoord dat de schotbalkhuisjes leeg zijn. Op een nacht zijn alle schotbalken uit de huisjes geroofd. Hijzelf had met zijn vader midden in de nacht de coupures wel eens gesloten. Langs het Dijksterpad liep ik terug naar het dorp. Bij een boerderij zag ik een gevelsteen met waterstanden uit 1993. Goed dat de Waddendijk alsmaar verhoogd wordt. Ik heb ook nog een kolk gezien. Die liggen er nog van de kerstvloed 1717

De reis

Groningen-Winsum-Pieterburen Lijn 65-68 Qbuzz
Wandelen 9.2 km
Reiskosten € 9.85
Koffiedrinken € 2.80
Reisduur 10:42-19:19: 8:37 uur