KP Zijl zoutwaterbad

Ik stapte uit de trein in Stedum. Ik wilde een wandeling maken naar het KP Zijlbad in Loppersum. Stedum kan zo in het openluchtmuseum, een mooi authentiek Gronings dorp. Het was er heel stil, maar het was warm dus dan zit iedereen achter. Ik heb met een boer gepraat. Hij vertelde dat de heerden in Stedum eindigen op een T en niet op een D. Toen ging ik er op letten natuurlijk.

Dampalen

Ik heb een liefde ontwikkeld voor dampalen. Sommigen zijn nieuw, sommigen zijn bijna vergaan. Vroeger stonden ze aan weerszijden van een hek, maar die is meestal weggeroest.

Ik liep via de Lopsterweg/ Delleweg over de Westeremdermaar naar Loppersum. Het eerste wat ik ging doen in Loppersum was zwemmen in het zoutwaterbad. De badhokjes zijn antiek. Aan de zijkant staan twee pompen, één om het water op te pompen en één om het ijzer uit het water te filteren

Lopstertoren

Daarna ben ik door de Hogestraat naar de beroemde Lopstertoren gelopen. De Hogestraat stond in de steigers. Dat hadden ze wel heel leuk gedaan met fotobanners van oude winkels er overheen. In Loppersum wordt vernieuwd en versterkt om de huizen aardbevingsbestendig te maken.

Uiteraard wilde ik naar Hotel Spoorzicht. Ik heb een keer zo slap van het lachen gelegen om Bob de Rooij op het balkonnetje. Ik kwam niet meer bij destijds. Ik heb iets gegeten en binnen rondgekeken.

Dag Loppersomse Boer

De reis

Hotel Spoorzicht 10,85
Groningen-Stedum-Loppersum RS5 Arriva
Wandelen 11.6 km
Reiskosten € 11.81
Reisduur 10:41-19:53: 9:12 uur

2023-06-15 Stedum en Loppersum

 

Categories