Isolatoren

Ik ben uit de bus gestapt in Winsum, daarna ben ik de Schouwerzijlsterweg opgelopen. Dit is de eerste etappe van het Pieterpad.

Aan het begin woont een man die isolatoren verzamelt. Op zijn tuinpad staan nog dennenhouten elektriciteit palen met draden aan porseleinen knoppen. Hij woont op enkele kilometers afstand van de nieuwe Wintrackmasten, die naast de oude Vakwerkmasten zijn geplaatst. Zo staan er drie generaties elektriciteitsnet kort bij elkaar

Bonusmoedermolen

Het was warm weer en ik liep in de felle zon. Aan de rechterkant van de weg staat een molen waar bonusmoeders tot gruis worden vermalen. Daar staat deze molen in Winsum om bekend. Ter hoogte van Wierdaheerd zag ik in de verte een bruggetje en dat bruggetje moest ik hebben, want die ging naar Maarhuizen. Op het bruggetje Maarhuistertil hebben andere wandelaars een foto van mij gemaakt. Toen ben ik doorgelopen naar Enne Jansheerd op Maarhuizen. Een mooie boerderij gerestaureerd door Staatsbosbeheer. De boerderijschuren met de kont naar de weg vind ik één van de mooiste elementen in het Groninger Landschap. Op Maarhuizen was nog een kerkhof met een mooi hekwerk ervoor. Het kerkje wat er vroeger stond, is afgebroken. Maar het kerkpad er naartoe lag er nog wel. Ik ben naar Mensingeweer gelopen vanaf Enne Jansheerd. Daar zag ik meerdere hoogholtjes over het Mensingerweersterloopdiep

Pieterpad

Er lopen veel Pieterpatters. Dat is erg gezellig, want ze zijn allemaal in voor een praatje. Ook aanwonenden zijn vriendelijk en op wandelaars gericht. Sommigen hebben tuinstoelen aan de weg gezet uit pure gastvrijheid. Ik kwam laat aan in Mensingeweer, de kerk en de molen waren al dicht. Het leek me goed om weer op de bus naar huis te stappen

Waddenkust wandelen

Men vraagt mij wel eens of het Pieterpad iets voor mij is, maar ik voel mijzelf meer Noorderling dan Nederlander. Mijn voorouders komen van voormalige Waddeneilanden Middag Humsterland. De waddenkust van Groningen, Noord-Duitsland tot Esbjerg in Denemarken spreekt mij als wandelgebied meer aan. Het cultuurlandschap heeft overeenkomsten met tij haventjes, dijken en wierden. Af en toe een overvaart maken naar een Waddeneiland, ja dat lijkt me wel wat. Er zijn 61 Waddeneilanden

Wandelen 8.4 km
Reiskosten € 6.25
Reisduur 13:06-18:20: 5:14 uur