De week van het gezin, het zou tijd worden

De Stichting Voor Werkende Ouders komt jaarlijks met aanbevelingen om gezinnen te behouden en te ondersteunen. Terwijl de stichting voor gezinnen lobbyt, zien we aan de achterkant de zuigkracht van stiefmoederorganisaties. Tegenover enkele pleitbezorgers voor het traditionele gezin staan honderden Ngo’s die stiefmoeders ondersteunen in het formeren van ‘gezinnen’ met andervrouws kinderen. De stiefmoederlobby is inmiddels zo groot geworden dat het sektarische vormen aanneemt. Een wensstiefmoeder die een vader verleidt, mag zich als nieuwe ‘eigenaar’ van vader en kinderen profileren. Het rapport ‘De staat van het gezin’ negeert dit volledig.

Ik blijf erop hameren: gelijke rechten voor vaders en moeders na een scheiding maken het ‘samengestelde gezin’ een aantrekkelijk loopbaanmodel voor ambitieuze vrouwen. Als het om de kinderen gaat, is vader het makke schaap en moeder de wakkere wappie. We weten allemaal dat achter vaders gezag een stiefmoeder haar zin doordrijft en dus moeder ondermijnt in haar beïnvloedingsmogelijkheid op vader. Ik pleit voor een terugkeer naar het model van voogd en toeziend voogd, waarbij moeders eenhoofdig gezag hebben. Omdat kinderen aan hun moeder verbonden zijn, zal vader altijd terugkeren naar zijn gezin. Nu kan een wensstiefmoeder achter de rug van de moeder een scheiding regelen, waarbij de moeder nota bene haar kinderen bij haar moet inleveren. Dit is verkapte adoptie, oftewel kinderroof.

Ooit las ik dat eeuwen geleden gezinnen niet bestonden. Vader dwaalde van vrouw tot vrouw en kinderen van de ene stiefmoeder naar de andere. De kerk en de overheid besloten toen dat vader en moeder bij elkaar moesten blijven om kinderen een stabiele omgeving te bieden. Helaas kan ik die bron niet meer terugvinden. Maar ik heb wel het gevoel dat dit kantelpunt wederom bereikt is.

Het verdrijven van moeders uit gezinnen door stiefmoeders is bizar. Waarom moet de moeder eruit? De stiefmoeder moet eruit! Het hele gezin moet meehelpen en ook meer instellingen moeten zich verzetten tegen stiefmoeders. Hoe meer gezinsbehartigers, hoe beter. Waarom worden aanjagers als verslavingen en schulden wel benoemd en stiefmoeders niet? 

Categories